Skolyoz, omurganın üç boyutlu (yanlara,öne-arkaya ve rotasyonel) bozulmanın birarada görüldüğü bir deformitedir.
Skolyoz tedavisi, bireyin skolyozunun derecesine, semptomlarına ve genel sağlık durumuna göre kişiye özel olarak tasarlanmalıdır. Fizyoterapistler, bireyin ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun bir tedavi planı oluşturmak için genellikle çok yönlü bir yaklaşım benimserler.
Skolyoz tedavisi multidisipliner bir ekip yaklaşımı gerektirir. Bu ekipte alanda uzman hekim, fizyoterapist, hasta ve aile yer alır. Skolyoz tedavisinde şu yaklaşımlar bulunur.
- Gözlem ve takip: Skolyozun hafif olduğu durumlarda ( Cobb Açısı 10 derece altı), doktorlar hastanın durumunu gözlemleyebilir ve düzenli olarak kontrol edebilirler. Bunun amacı, eğrilikteki değişiklikleri izlemek ve tedavi ihtiyacı olup olmadığını belirlemektir.
- Egzersizler: Cobb açısı 10 derece üzerinde ise, omurga sağlığını desteklemek ve kasları güçlendirmek için özel egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler, skolyozun ilerlemesini önlemeye ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Günümüzde Schroth Metod üç boyutlu skoyoz egzersizlerinin skolyozun derecesini azaltmadaki etkinliği kanıtlanmıştır.
- Korse tedavisi: Uzman hekimin takibi doğrultusunda, genel olarak Cobb Açısı 20-45 derece aralığında olan skolyozda korse, omurgayı desteklemek ve eğriliği düzeltmek için kullanılabilir. Korse kullanımına karar vermedeki bir diğer kriterde çucuğun yaşıdır. kız çocuklarında ilk menarşın başlaması ile korse kullanımı sonlandırılır. Risser ölçeği gibi bazı tanısal radyolojik yöntemler de kullanılır.
- Cerrahi müdahale: Genellikle (Cobb Açısı 45 derece ve üzeri) veya diğer tedavi yöntemlerinin etkisiz olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi tedavi genellikle omurga sabitleme veya düzeltilmesini amaçlar.